канон свв. Царственным страстотерпцам

Канон Царственных страстотерпец, глас 6.

Песнь 1.

Ирмос: Волною морскою / Скрывшаго древле / гонителя мучителя / под землею скрыша спасенных отроцы; / но мы, яко отроковицы, /Господеви поим, / славно бо прославися.

Припев: Святии Царственнии страстотерпцы молите Бога о нас.

Венценосче Николае, вкупе с мученическими лики, царицею,чады и слугами, предстояще у Престола Христова, просвещение нам даруйте, озаряющее душ наших омрачение и нечувствие, яко да восхвалим радостно вашу блаженную память.

Ныне проречение Саровскаго старца, яко прославльшаго мя прославит Бог, исполнися, прослави бо церковь русская царственнаго страстотерпца. Темже вкупе с преподобным молится, во еже стяжати нам Благодать Святаго Духа.

Сердце царево в руце Божией, глаголет Господь. Ты же, истинный помазанниче и слуго Господень, благоговейне рекл еси: не токмо жизнь моя, но и путие страны Российския в руце Господней суть.

Богородичен: Ты еси крепость наша, ты еси похвала и радование, Предстательница Непобедимая и Покров державный страны Российския, Пресвятая Богородице с царственными страстотерпцы и новомученики моли спасти рабы твоя.

Песнь 3.

Ирмос: Тебе, на водах / Повесившаго всю землю неодержимо, / тварь видевши на Лобнем висима, / ужасом многим содрогашеся, / несть Свят, / разве Тебе, Господи, взывающи.

Поругание и разорение земли своея от безбожных видя, благочестивый царю, плакася из глубины сердечныя, яко пророк Иеремия, горце стеня и моляся за люди согрешившыя: Милостиве Господи, не остави их, оставльших мя.

На земли алкал и жаждал еси правды Божией, за нюже душу кротце положил еси, праведне Николае, обаче в Горнем Царствии, насытился еси, идеже пребываеши вовеки.

Врачевания и чудеса точите, святии страстотерпцы, людем, верою к вам притекающым, темже печаль нашу на радосгь преложите молитвами вашими.

Богородичен: Прибежище, Вышший Покров Тя имамы, Благословенная Мати Божия, Твоею помощи сохрани и заступи нас, Всепетая.

Седален, глас 4:

Егда мнози от сродник наших отступиша от Бога, отвратишася Божиих заповедей и восташа на Господа и помазанника Его, тогда гнев Божий на землю Русскую прииде, иссяче любы многих, пролияся кровь братий наших, расточишася людие российстии по всему лицу земли, храми наши поруганию предашася, глади, нашествия иноплеменник постигоша ны, и быхом в посмеяние языков. Мы же, разумеюще сие, с сокрушением сердца в покаянии зовем: прости и помилуй нас, Господи, по велицей милости Твоей, очисти беззакония наша и подаждь страждущей стране Российстей предстательством царственных страстотерпец прощение грехов, мир и велию милость.

Слава, и ныне, Богородичен:

Умоли, Милосердая Мати Света, Сына Твоего и Бога нашего еже возставити державу нашу Православную, сохранити ю в мире и благоденствии, избавити ны от междоусобныя брани, укрепити Святую Церковь и оградити ю от неверия, раскола и ересей.

Песнь 4:

Ирмос: На Кресте Твое Божественное истощание / провидя, Аввакум, ужасся, вопияше: / Ты сильных пресекл еси державу, Блаже, / приобщаяся сущым во аде, / яко Всесилен.

Нищетою духовною обогатился еси, святе Николае, и сотвори тя Господь достойна не токмо земнаго, но и Небеснаго Царствия.

Скорбию обдержим бысть, венценосче Николае, зря ослепление народа твоего, отрекшагося от Царя Небеснаго, такожде же и земнаго.

Мужественне возложив упование на Бога в мнгострадальнем земнем служении твоем, якоже Иов иногда, сторицею воздаяние приял еси на Небесех, идеже ныне наслаждаешися царственный мучениче.

Богородичен: Милосердия двери, Благословенная Богородице, отверзи нам, да избавимся от бед и озлобления нашего, во еже пети Тебе непрестанно: Ты еси спасение рода христианскаго.

Песнь 5

Ирмос: Богоявления Твоего, Христе, / к нам милостивно бывшаго, / Исаия, Свет видев Невечерний, / из нощи утреневав, взываше: / воскреснут мертвии, / и востанут сущии во гробех, / и вси земнороднии возрадуются.

Миротворец явился еси, царю Николае святый, неся мир миру, спасая и защищая тысящи во Отечестве твоем и в иных странах, сего ради сын Божий, по слову Господню, нареклся еси.

Изгнание, поношеие, гонение и всяк глагол ложный, на вы реченный, претерпесте, святии царственнии мученицы. Радуйтеся убо и веселитеся, яко мзду вашу на Небеси приясте.

Служителие беззакония тайнаго, венец терновный сплетше, возложиша на тя, царственная главо, обаче дерзостная дела их погибоша яве.

Богородичен: В тину грехов впали есмы, и люте потопи ны буря прегрешений. Но яко рождшая Спаса, Владычице, призри на ны, рабы Твоя, и избави от страстей душетленных.

Песнь 6:

Ирмос: Ят бысть, / но не удержан в персех китовых Иона: / Твой бо образ нося, страдавшаго и погребению давшагося, / яко от чертога, от зверя изыде; / приглашаше же кустодии: / хранящии суетная и ложная, / милость сию оставили есте.

Всем православным заступником был еси, богоизбранный Николае, народом Словенским защиту благую являяй и, яко брат брату, помогай.

О сыне верный Святыя Церкве! Ты ревнитель прославления святых явился еси, храмов созидатель, святых обителей благоукраситель, Святыя Земли и Горы Афонския благотворитель, просвещения православнаго попечитель и монашества покровитель.

В житии вашем и в делех любве образ христианом бысте, боговенчаннии царие Николае и Александро, полагасте бо во главу угла Камень, Христа, Бога нашего.

Бородичен: К тебе прибегаем, Царице Державней, верных покрове, на Тя надежду возлагаем спасения нашего, Пресвятая Владычице Богородице, не презри нас.

Кондак, глас 8:

Избраннии Царем царствующих и Господем господствующих / от рода царей Российских, / благовернии мученицы, / муки душевныя и смерть телесную за Христа приимшии / и венцы небесными увенчавшиися, / к вам, яко покровителем нашим милостивым, / с любовию благодарне вопием: / радуйтеся, царственнии страстотерпцы, / за Русь Святую пред Богом усерднии молитвенницы.

Икос:

Славою и богатством благочестия сияющии, / багряницею многоценною н венцем украшеннии, / милостию и правдою в житии просиявшии, / веру, надежду и любовь к Богу до конца явили есте. / К вам, яко покровителем нашим милостивым, / с любовию благодарне вопием: / радуйтеся, царственнии страстотерпцы, / за Русь Святую пред Богом усерднии молитвенницы.

Песнь 7:

Ирмос: Неизреченное чудо, / в пещи Избавивый пребодобныя отроки из пламене / во Гробе мертв, бездыханен полагается / во спасение нас, поющих: / Избавнтелю Боже, / блгословен еси.

Яко присных ваших, недужных воинов чадолюбие посещасте, царственнии мученицы, и с любовию их утешасте, места же их упокоения слезами вашими орошасте.

Вы есте образ супружества добродетельнаго и детей воспитания благочестиваго, святии царие Николае и Александро. Дом ваш яко цветник духовный соделавше, на Небесех ныне вкупе со чады ликуете,

На высоте славы человеческия пребывая, о Небесных присно помышлял еси, царю Николае, аможе устремися душа твоя святая.

Бородичен: Всесвятая Владычице, оживи ум наш, умерщвленный страстьми многими, и укрепи ны богоугодная творити, да величаем Тя яко Заступницу рода христианскаго.

Песнь 8.

Ирмос: Ужаснися, бояйся, Небо / и да подвижатся основания земли, / се бо в мертвецех вменяется в Вышних Живый / н во Гроб мал странноприемлется. / Егоже, отроцы, благословите, / священницы воспойте, / людие, превозносите во вся веки.

Егда угодницы Божии предрекоша вам путь мученический, якоже Павлу пророк Агав, вы, царственнии страстотерпцы, не уклонистеся ни одесную, ни ошуюю, но мужественне проидосте его, взирающе на Совершителя веры Иисуса Христа.

Во страданиих ваших, страстотерпцы святии, не отвергостеся Пути, Истины и Живота, Христа Бога нашего, не устрашистеся богоборцев, но в терпении шествовасте царским путем в жизнь вечную.

Увы нам, отеческия заветы поправшым, от обета верностн царскому роду, Церковию Святою благословенному, отступльшим и тако от пути Божия отлучившимся. Прости нас, Господи, за вся сия содеянная и помилуй молитвами святых страстотерпец.

Богородичен: Заступницу нашу Тя вемы, Богородице, непрестанно бо о нас молишися, во еже покаятися и исправитися нам, упование и прибежище душ наших.

Песнь 9.

Ирмос: Не рыдай мене, Мати, / зрящи во Гробе, / Егоже во чреве без семене зачала еси, Сына: / восстану бо и прославлюся / н вознесу со славою непрестанно, яко Бог, / верою н любовию Тя величающыя.

Да воскреснет Русь Святая молитвами царственных страстотерпец и новомученик Твоих, Господи, и да расточатся вси врази ея вскоре, и от лица ея да бежат вси ненавидящии ю отныне и до века.

Все упование на Господа возложи, державный царь наш. Такожде и мы со упованием Господу помолимся, да укрепит Он молитвами Богородицы и царственнаго страстотерпца страну нашу в Православии и спасет душы наша.

Яко достойное пение приимите, святии страстотерпцы, малое моление сие и, якоже Христос прият вдовицы две лепте, не возгнушайтеся нас, оканных,страстьми обуреваемых, убогих чтителей и служителей ваших.

Богородичен: Державным Твоим Покровом,Чистая, рабы Твоя сохрани вся невредимы: Тя бо едину имамы прибежище в нуждах, утешешение в скорбех и победу во бранех наших.
 
 
Печатается по изданию:  Минея дополнительная. Выпуск 1. - М.: Издательский Совет Русской Православной Церкви, 2005. 
 
 
 
Comments